Suntem pregătiți să te pregătim. Scrie-ne sau dă-ne un telefon și vom descoperi împreună cum poți începe drumul spre o formă fizică și mentală puternică.

(0746) 572 855

STR. GALATI NR.6 – PARK LAKE 2 (3,57 KM), CLUJ-NAPOCA

URMARESTE-NE
Top

Cum știi dacă ești dependent de zahăr? – 5 simptome pe care să le urmărești

Când mâncăm mult zahăr, creierul nostru se obișnuiește cu stimularea constantă a dopaminei. Acesta va necesita din ce în ce mai multă dopamină pentru a simți aceleași vibrații bune, adică va trebui să mâncăm din ce în ce mai mult zahăr pentru a simți aceeași fericire.

 

Ce este dependența de zahăr?

Spre deosebire de multe alte tulburări legate de consumul de substanțe sau compulsii comportamentale, dependența de zahăr este adesea ușor de observat. Însă, din păcate, tinde să nu fie luată atât de serios pe cât ar trebui. Dependența de zahăr funcționează la fel ca orice altă dependență de substanțe.

 

Zahărul eliberează dopamină în organism. Dopamina este un neurotransmițător care pornește circuitul recompensei și ne ajută să ne simțim bine.

În plus, consumul exagerat de zahăr pe o perioadă lungă de timp poate duce la schimbări în chimia creierului nostru – la fel ca alcoolul (sau orice alt drog).

 

Care sunt simptomele dependenței de zahăr?

  1. Pofta continuă de zahăr (mai ales nevoia de a mânca mai mult decât de obicei pentru a le satisface)
  2. “Binge eating” (mâncatul din plictiseală)
  3. „Mâncatul din stres” (în perioadele emoționale)
  4. Dorința de a mânca chiar și atunci când nu ți-e foame
  5. Apariția sentimentului de vinovăție atunci când mănânci mult zahăr

 

De asemenea, poți prezenta simptome dacă încerci să elimini zahărul din dieta ta. Acestea sunt simptome fizice ale sevrajului și pot include: dureri de cap, senzație de oboseală, dureri musculare, greață, pofte intense, probleme cu somnul și balonare.

 

Efectele negative ale excesului zahărului

  • Creștere în greutate: atunci când mănânci alimente îndulcite cu zahăr, de multe ori îți face mai foame, determinându-te să mănânci mai mult decât ai face atunci când folosești o planificare sănătoasă a mesei. Și, desigur, zahărul este plin de calorii goale pe care organismul ajunge să le transforme în grăsime.
  • Depresie și anxietate: consumul abundent de zahăr nu afectează doar corpul, ci și mintea. Sunt studii ce arată că dereglarea neurotransmițătorilor, inflamația și fluctuațiile zahărului din sânge ar putea contribui la depresie și anxietate.
  • Acnee: consumul de zahăr provoacă o creștere a nivelului de insulină și zahăr din sânge, ceea ce poate interfera cu producția de ulei și alte secreții de către organism. Acest lucru, la rândul său, poate duce la acnee legată de dietă și alte afecțiuni ale pielii.
  • Diabet zaharat de tip 2: odată cu consumul de zahăr în exces pe termen lung, organismul dezvoltă o rezistență la insulină, hormonul care reglează nivelul zahărului din sânge. Rezultatul este diabetul de tip 2.

 

Sfaturi simple pentru a mânca mai puțin zahăr

  1. Citește eticheta nutrițională: din ce în ce mai multe companii folosesc zaharuri adăugate pentru a da aromă alimentelor procesate. Verifică întotdeauna informațiile nutriționale pentru a vedea cât zahăr este într-un produs. Rezultatele pot fi surprinzătoare!
  2. Renunță la sucuri: băuturile răcoritoare și sucurile dulci sunt surse uriașe de zahăr. Explorează celelalte opțiuni cu conținut scăzut de zahăr pentru băutura pe care o alegi. Evident, apa este alegere recomandată, iar pentru o aromă în plus poți stoarce puțină lămâie sau lime.
  3. Bea multă apă: deshidratarea ușoară te poate păcăli făcându-te să crezi că ți-e foame și că ai nevoie de ceva dulce. Consumul regulat de apă pe parcursul zilei poate menține scăzută pofta de zahăr.
  4. Mănâncă alimente neprocesate: majoritatea alimentelor procesate conțin zaharuri adăugate sau ascunse. Poți sări peste acestea cu ușurință mâncând alimente întregi care nu sunt rafinate sau procesate. 

Alexandra Matiș

Share
No Comments
Add Comment
Name*
Email*

Call Now Button